tisdag 10 juli 2012

Kvinnors plats

Jag har hittat en bok i min bokhylla som heter Textanalys Från Könsrollssynpunkt . Vad är så speciellt med den ? Det är den enda bok med 36 år på nacken som är mer aktuell än någonsin. Den är djärvare än de böcker om jämställdhet som skrivs idag . Kvinnor har i litteraturen alltid betraktats utifrån roller som hon spelar i förhållande till mannen . Ofta används stereotyper som horan och madonnan eller häxa och gudinna.
 När det gäller vetenskaplighet så skrev Elin Wägner
 "Mäns och kvinnors historia är ju sammanflätad som varp och inslag i en väv, men det har lyckats göra en historia enbart av inslaget ... När det gäller kvinnor glappar alltid den vetenskapliga objektiviteten"
 Kvinnor blir osynliga då som nu i kurslitteraturen. Charlotte Brontë skrev sitt verk Jane Eyre under pseudonymen Currer Bull och ansågs då som ett mästerverk när det visade sig vara en kvinnlig författare tog samma läsare avstånd från boken och kallade den chockerande. Nu finns det böcker om kvinnliga författare säkert också i kurslitteraturen men det blir sidoläsningsböcker som ingen egentligen läser.
Män beskriver kvinnor som koncentrerade av sin natur ett påpekande från Virginia Woolf  var då att det kanske inte handlade så mycket om kvinnans natur som villkoren för kvinnors skrivande. Kvinnor får sällan skriva i lugn och ro sant då och sant nu.Det har funnits föreställningar om kvinnor och man kan nog uttrycka dem förnedrande utan att överdriva som Freud som ansåg att kvinnor var narcissister och älskade sin egen spegelbild vidare Jung som trodde på arketyper magiska fenomen som var universella medfödda. Idag kanske man hade diskuterat dessa arketyper för vad det är fördomar. Kvinnan som alltid blir det andra könet det som skiljer från normen den vite mannen gjorde sig själv till norm vilket Simone de Beuvoir beskrivit och även med sin bok myntat begreppet "det andra könet"
 Kvinnor ansågs inte av naturen skapande och kvinnors litteratur och konst värderas lägre än mäns då de inte var skapande kunde de heller inte vara intellektuella. Kvinnor hade över huvudtaget inte tillträde till universitet fram till 1870 tal och universitetsstudier var ytterst begränsad för kvinnor efter det också det var först längre fram på 1900 talet som kvinnor accepterades som studenter men inte på alla utbildningar. Män har under århundraden nedvärderat kvinnor som sämre vetande oförmögna att fatta beslut virriga, hysteriska och beskrivit sig själva männen alltså som förnuft, rationalitet och kreativa.
Jag saknar djärvhet idag hos kvinnor feminister och aktivister att våga formulera hur förtrycket ser och under århundraden har sett ut är första steget att försöka ändra på könsmaktsordningen. Vi ändrar ord och pratar genus när vi egentligen vill ändra på pojkars försprång gentemot flickor? Feminismen har tagit många steg tillbaka. Det är dags att gå framåt och bli djärv igen. Dags att formulera vad vi vill och vilken plats vi vill ha i det moderna samhället.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar