söndag 29 juli 2012

Lite om Palestina, Gaza och internationellrätt


I går skrev någon   en kommentar att man kan tro att det är av grymhet och ren ondska som Israel blockerar Gaza remsan när jag ganska kortfattat beskriver problemen på Gaza remsan. Naturligtvis är det ingen enkel problematik men blockaden mot Gaza är olaglig och våldet mot den civila befolkningen  är inte rimligt. Israel har sedan länge full kontroll över el förbrukningen i Gaza området och Israel stänger av elen för att skydda sig mot Hamas. Vilket får fullständigt ödesdigra konsekvenser för en civilbefolkning  befolkning som behöver elen till sjukhus skolor matlagning arbete datorer och så vidare .
 Ett annat problem är vatten där Palestinier på västbanken inte får borra lika djupt som en Israel vilket gör att befolkningen på västbanken och Gaza har en alarmerande brist på rent vatten. I september 2007 så deklarerade Israel att Gaza är ett fientligt  område  och inledde en blockad. Israels regering godtog inte det allmänna val där Hamas fått mest röster. Julen 2008 startade Israel kraftiga beskjutningar mot staden Gaza och totalförstörde sjukhus skolor och andra viktiga byggnader. Gazas infrastruktur slogs ut och uppbyggnaden har försvårats av importrestriktioner.

Det finns vissa internationella lagar som reglerar krig och civilbefolkning genevekonventionen är ett exempel på lagar som reglerar skydd för civilbefolkningen. Det finns även ett avtal som heter Oslo avtalet vilket Israel skrivit under och som reglerar Palestiniernas land områden liksom Israels. Israel bryter notoriskt mot Osloavtalet. Territorier i Oslo avtalet är uppdelat i A Boch C områden ett A område är ett Palestinskt område där palestinierna själva upprätt håller lag och ordning tillser miltär säkerhet och  där Israel inte har rätt att göra militära insatser. Senast i helgen gjorde sraeelisk militär räder  ett a-område Nablus militär sköt med gummi och stålkulor i Nablus gamla stan natten till igår lördag. Israeelisk militär arresterade flera palestinier de använde även tårgas.  Israel får enligt osloavtalen enbart utöva kontroll vid utresa. Eftersom att Israel aldrig lämnat de ockuperade områdena så är de definitionsmässigt ockupationsmakt och skall tillgodose skyddade personers det vill säga civila i området sjuk och hälsovård, skola och andra basala behov enligt internationella lagar.
 Det här med ondska och grymhet ? Kan man inte kalla det grymhet att stänga av elen till ett sjukhus liksom att ständigt strypa tillgången till vatten? Det måste kunna kallas grymhet att israelisk militär stjäl vatten från en beduinfamilj? Familjen som kämpat för sitt vatten och ändå lyckats. Israel som ändå  har kontrollen över vattnet och inte behöver inte dessa futtiga  dunkar.  För beduinfamiljen är ett par dunkar vatten livsavgörande, Militären stjäl vattnet för att markera styrka som ockupationsmakt, är inte det grymhet? Emelie Kinberg och Erika Engberg  var på plats i Nablus både vid stölden och vid militärens angrepp i Nablus i fredagsnatt. de har skrivit om sina upplevelser på Västbanken om ockupation om ständiga angrepp om osäkerheten för de som bor där om fattigdomen.

Jag tror inte att det ligger i Israeelers natur att vara onda de flesta är inte onda de flesta ganska trötta på krig och osäkerhet i området. Det är den isreeliska högerregimen som för en ondskefull politik och styr tillsammans med Israels militär .
Ett fritt och självständigt Palestina och ett fritt och självständigt Israel i samexistens och fred. De flesta hoppas nog på det.  Den osäkra tillvaro som unga Palestinier går till mötes med ständig rädsla för angrepp, hög arbetslöshet , fattigdom och ohälsa föder hat och terror. Finns inga alternativ så drar sig unga till extrema grupper. Ett slut på blockaden mot Gaza skulle öppna upp för fler arbeten, studier möjlighet till universitetsutbildning. Ett slut på blockaden skulle ge 700.000 ungar i Gaza ett hopp och bättre levnadsvillkor.
därI en 13 september 1993 tog parterna i konfliOkten, Yitzah Rabin och Yassir Arafat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar