onsdag 1 augusti 2012

Om Estelle och det stora havet

Foto Marina Duell
S/V Estelle som nu lagt ut mot Gaza fast först ska hon gästa några hamnar på vägen. Många tror säkert att det trots allt är lite skumt ändå med en organisation som åker med en båt till Palestina gång på gång på gång och dessutom inte ens kommer fram.  Det borde finnas enklare sätt  eller enklare att låta bli. Jag har varit på Estelle ett antal dagar och det var synnerligen normala och trevliga människor som hade tagit semester för att arbeta på en segelskonare. Har man väl varit med på Estelle så kommer man aldrig riktigt att gå av något av Estelle och den solidaritet som finns där kommer alltid att vara kvar med dig.
Israel håller en landremsa under blockad och förhindrar palestinier på Gaza att träffa släktingar och vänner på Västbanken och förvägrar invånarna faciliteter som rent vatten elektricitet. Blockaden ska brytas och det är en rad organisationer som står bakom ett upprop som heter End the blockade. Rädda barnen har skrivit en rapport som signalerar att hälsan hos barn är alarmerande försämrad såväl fysiskt som psykiskt över 90 procent lider av posttraumatiskt stresssyndrom . Barn är felnärda och många lider av bristsjukdomar som järnbristanemi. Blockaden handlar om ett ologiskt naket våld som drabbar civilbefolkningen.

Foto Åsa Svensson STG Malmö
En del vill mena att det är att stödja Hamas men knappast. Hamas smugglar varor  tunnlarna och tjänar inte på att Ship to Gaza bryter blockaden. De är inte jätte intresserade av att det kommer ett skepp med varor då mister ju tunnelverksamheten sitt syfte. Ship to Gasa är solidariska med befolkningen inte med en terror organisation.
Solidaritet på en båt det är vackert på sätt och tonerna av en saxofonen som spelar Här kommer Pippi Långstrump till ljudet av vågor och måsar. Berg är till för att flyttas och blockader för att brytas. Båtar tillhör inte nu tiden men ger hopp åt alla de som väntar därborta  allt till och med samvetet kan köpas för pengar men 85 sjömil från Gazas kust kommer en Saxofon att höras en last full av solidaritet kommer någon dag bryta blockaden .
Vill du vara med plånboken också så kostar en sjömil ungefär 100 kr postgiro 46359-6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar