fredag 24 augusti 2012

Domen

Idag kom domen mot Anders Behring Breivik den man som dödade 77 människor .Efter 77 begravningar en rättegång och en dom så hoppas nog de flesta slippa se och höra mer om mördaren.  Motivet däremot får aldrig låsas in aldrig någonsin glömmas bort. Den norske mördaren var långt ifrån ensam om sin hatretorik mot muslimer och det som kallas mångkultur. Hatet fördomarna hoten mot muslimer har inte minskat utan återfinns alltjämt på internet , i dagspress i politiska diskussioner.
Rasistiska partier har blivit mer hårdföra och allt mer hatiska i sin retorik. De konstruerar nya namn på män från Nordafrika och fortsätter en konstruktion av en världsbild om ett muslimskt övertagande med förnyad kraft. Det är en konstruktion som faktiskt är patologisk. Det finns ingen invasion av muslimer. De har inte tänkt att ta över något svenskt samhälle utan kommer hit som flyktingar släktingar eller som arbetskraft. Anders Behring breivik var inte ensam tankarna i hans manifest och dess skrivningar återfinns hos flera rasistiska partier i Sverige. De mest etablerade partiet Sverige demokraterna har tagit avstånd från handlingarna men inte från fördomarna och hat ideologin mot muslimer.
Den norske mördaren vaknade inte helt plötsligt en dag och bestämde sig för att döda några ungdomar som arbetade mot rasism och främlingsfientlighet. Han närde sitt hat och sin övertygelse på internet och hade länge varit närvarande i antimuslimska och antidemokratiska kretsar. Utan den näringen så hade Utöya aldrig blivit platsen för massakern och troligen hade dessa ungdomar levt idag. Det är möjligt att Anders Behring Breivik som inte kan vara helt frisk  på något sätt begått och skadat någon annan under sin levnad  men inte politiskt aktiva ungdomar i AUF.Offren var inte slumpmässigt valda de hade alla tagit ställning för en mer solidarisk världsordning en human flykting politik och mot rasism och hatet mot muslimer
Om inte vi tar fördomar och rasistiska ideologier på allvar; vem ska då göra det? Vi lever i ett sammanhang där vi kan förändra och göra skillnad om inte nu? När?

1 kommentar:

  1. Det finns enskilda människor på antimuslimskt håll som promuslimskt dito (islamister) som vill oss illa och det tycker jag även du/ni måste inse och kunna hålla två saker i huvudet samtidigt.

    SvaraRadera