fredag 17 augusti 2012

Skola som inte är klasslös

Skolorna börjar och alla ska berätta om sina sommarlov. Mina barn har faktiskt varit på semester i år men långt i från alla barn har kunnat resa bort. Arbetslösa och personer som deltar i FAS3 har inte rätt till semester ofta inte råd heller för den delen.
Varje dag ska alla barn ha frukt med sig vilket de naturligtvis finns hemma hos oss en hel trädgård full med äpplen fast för de flesta blir det att köpa och det är väl okej om man har pengar. Kan en familj som lever på försörjningsunderstöd köpa frukt till sina barn varje dag. Skulle inte tro det. Det slutar inte med det barnen skall ha minst två overaller på vintern för utelek regnkläder på fritids och hemma stövlar helst två par att byta med. För idrott krävs  gympakläder ute och inne ombyte olika skor ute och inne. Varje år samlas pengen till klasskassan in sedan tillkommer pengar en present till fröken höst och vår.
Två socialsekreterare beslöt sig för att leva på normen för försörjningsunderstöd, vilket innebar att de fick planera för den absolut billigaste maten frukt ingick inte. Det är inte för socialbidragstagare. De kunde aldrig göra spontana aktiviteter som kunde betyda extra kostnad. En hundring till skolan för att barnen ska kunna få glass räknas till dessa aktiviteter.Matsäck är betydligt dyrare än ett storkok och matsäck är inte heller något för barn till socialbidragstagare.Så krass var verkligheten.
Trots att skolan inte får kosta pengar så kostar skolan mycket. Föräldrar som lever på A-kassa kommer knappast att säga ifrån på föräldramöten. Vissa föräldrar har mycket pengar och kanske dåligt samvete för sina barn och kan betala stora summor till klasskassan. Deras trumpetande röster om att barnen minsann ska få kosta överröstar lärarens ord om att man inte får ta ut pengar.Helt plötsligt har några föräldrar bestämt sig för en frivillig kassa som de skänker till klassresan. En frivillig förälder ringer runt till de andra och kräver pengar för barnens skull.
Ingen lärare kan  bli glad för en present där ett antal barn aldrig står med på det tillhörande kortet. Skolan ska vara en skola för alla men klass är klass och barnen i den lägre klassen får inte längre vara med. De sitter hemma när de rika ska på utflykt liksom de halkar efter när ingen kan eller har tid med att hjälpa dem med läxor. Kanske räknar man inte med alla barn ? De har inte frukt att ta med och kan inte köpa in fyra par skor inför varje termin. De kan aldrig spontant ta en glass på stan inte heller göra en mysig spontanutflykt. De får stanna hemma när skolan har friluftsdag eller klassresa. Skillnaden på klass och bakgrund blir inte tydligare än när bänkar står tomma. Eller när boken om sommarlovet blir boken om normen för skillnaden mellan att ha och inte ha.För den som vet att hunger smakar likadant oavsett vad året blivit så är barnfattigdom inget relativt. Det är verklig

5 kommentarer:

  1. Frukt är billig mat...Ofta är det extrapriser och man kan få ett helt kilo för en tia. Få matvaror är billigare.
    Är lite trött på resonemanget om att den som har liten marginal inte har råd med just frukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vivian matheussen17 augusti 2012 kl. 15:13

      Ursäkta, men vadå trött på?? Bilken planet nor du på? När du sett verkligheten från dessa omtalades sida, kan du snacka. Annars får du mog hålla tyst om din billiga frukt. Du vet, om du måste välja mellan dasspapper eller frukt till skolan, blir din unge utan frukt. Och det i sin tur resulterar i att din unge får skämmas , och i värsta fall blir utpekat. I både skollagen och i läroplanen finns det tydligt föreskrivir att ingen kostnad får tas ut av skolan/ förskolan OCH att alla ska behandlas lika oavsätt kön, religion, etnicitet, sexuell läggning eller social bakgrund. Så stoppa ditt päron i arslet och landa!!!

      Radera
    2. Jag gick in på denna sida för att jag alltid tänder på detta att det alltid ska tyckas synd om alla barn som inte får åka på semester.

      Det är ju en konstig bild vi har skapat tycker jag att man till varje pris ska åka bort när man har semester annars har man inget att komma med.

      Det nämns att man i skolagen säger att alla skall behandlas lika p.g.a. kön.... (social bakgrund) Det är ju för visso rätt men i semesterfrågan förstår jag inte hur den delen är relevant att ta upp.

      Jag ingår i en familj där båda har arbete och är relativt välbetalda. Jag skulle kunna ta mina barn på semester varje sommar men njuter av att få vara hemma med dom, gå ut i skogen, spela kort, bada i sjön och allt annat som finns där vi bor. Är jag en dålig förälder då som inte tar dom på semester någon annan stanns så att de har något att berätta???

      Problemet uppstår väll om skolan bygger upp en bild av att de som rest någonstans skulle vara mer värda än de som inte rest någonstanns, men det är inte det jag uppfattar att författaren menar. En poffetionell lärare har ju glittrande ögon och intresse för alla barns berättelser. Tänk vad spännande när vi stod öga mot öga med ett rådjur eller vad spännande att undersöka en myrstack.

      Jag tror inte att barn som har varit bortresta under semestern nödvändigtvis är de barn som har haft det bästa lovet.

      Det är olyckligt att man drar alla över en kam och det är nästan så att man också talar om för föräldrar med lite pengar att de inte kan ge sina barn bra och trevliga minnen och bra stunder.

      Jag har inte någon aning om hur det är att leva på existensminimum, men jag tror på människan och på människans förmåga att göra det bästa av den situation man är i.

      Varför talar vi helatiden om för familjerna och barnen i familjerna att det är så synd om dom för att dom inte kan åka på semester, är det något vi i sverige tror är en rättighet för alla???

      Att däremot inte kunna ge sina barn mat och kläder det är en helt annan sak. Det är en mänsklig rättighet. Det är därför vi måste föra en politik i sverige som gör att alla människor kan försörja sig själva och slippa gå på bidrag av olika slag.

      Radera
  2. Nåja nu var det inte enbart frukt som det handlade om utan frukt för tian i din affär tillsammans med en matsäck samma vecka samt flera par skor. Har faktiskt inte sett att frukt är så billigt någon gång och någonstans grattis till dig ta för dig av din frukt. Många har det inte så det handlar om solidaritet. Jag accepterar egentligen inte anonyma kommentarer skriv gärna ditt namn nästa gång!

    SvaraRadera
  3. Ingen mat är billig i Sverige, om de tar ut "normalpriser". Frukt är dyr. Bananer 27:-, äpplen och päron liknande priser. Rotfrukter är häpnadsväckande dyra. Råkostsallader finns över huvud taget inte alls i Sverige. På ICA har de ett mycket fint och bra sortiment, men de är inte billiga. På Hemköp har de inte lika stort sortiment, men de är inte heller billiga. På Netto kan man ibland köpa bananer och äpplen för 9:-. Fäskfilé kan man ibland köpa för 99:-. Kyckling är ett billigt kött. Lidl har ett smalt sortiment, men de har i gengäld bra prisnivåer. Coop har jag ingen stor erfarenhet av. De har i varje fall gått ifrån den kooperativa tanken med att hålla priserna nere för konsumenterna. Över lag kan man säga att varusortimenten i de svenska butikerna inte är speciellt breda. Jag som vistas ofta i Polen kan jämföra sortiment och priser med Polen. Varusortimenten på olika sorters varugrupper är väldigt mycket bredare där med ett flertal fabrikat att välja mellan. Priserna där är förstås mycket billigare, men lönerna är mycket lägre än här. För oss svenskar kan jag nog påstå att vi generellt handlar för ca. halva priserna mot i Sverige.

    SvaraRadera