onsdag 19 oktober 2011

Sparniten

Så ska det sparas och sparas och sparas och jag börjar känna mig trött eftersom att de ordet förföljt min karriär inom svensk sjukvård. I går skrev ett antal läkare på debatt och ifrågasatte att yttersta ansvaret för nyfödda barn och gravida skulle ligga hos personer som ägnat sig åt ekonomi och branch utveckling inom Volvo. Det är nämligen mycket modernt att ha chefer som inte har några som helst kunskaper inom hälso och sjukvård utan har arbetat med pengar och att rationalisera. Akutsjukvård för barn kan aldrig jämställas med att rationalisera på Volvo Gravida och nyfödda barn har individuella behov och kan aldrig skötas som ett företag.
Kanske är det lättare att fatta svåra beslut om man inte har hjärtat med i besluten eller förstår konsekvensen. Flera personer har beskrivits som om att de har fört ett oetiskt ledarskap tittar man närmare på det oetiska så var problemet att de såg konsekvenser för de människor som sökte och också var beroende av vården och att det handlade om kritik mot ledningen. Inte mot medarbetare eller patienter.
Jag tror inte att man förstår konsekvensen av att lägga ner specialistsjukvården på Högsbo där äldre får hjälp att komma tillbaka återfå förmågor eller del av förmågor som man tappat pågrund av sjukdom. Äldre personer behöver längre tid på sjukhus och då på avdelningar med specialistkompetens de tar längre tid att komma tillbaka och att ta sig upp ur sängen hjälp med att gå träna för att kunna bo hemma.
Det finns ingenting som garanterar att vården blir bra av så kallade entimmas väntetids garantier det styrker min åsikt om att vård inte kan mätas kvantitaivt som ett besök på Mc Donalds. Ett sjukhus som har hand om många svårt sjuka kommer kanske inte att kunna leva upp till vårdgarantin läs de större sjukhusen . Alliansens gelikar tycker att sjukhus som kan beta av vårdköerna ska få mer pengar än de som inte lyckas utan att titta på vad det beror på. De vill nu också att vårdval även ska gälla specialistsjukvård. Jag vet inte hur det skulle gynna patienter troligen inte alls. Kanske kan det gynna något aktiebolag som vill få mer klirr i kassan men vårdtagaren kommer inte få en bättre vård aktiebolaget vill nog inte heller betala dyr vård som thoraxkirurgi , multi transplantation, sepsis behandling med dialys eller ECMO vård . Vårdvalet för primärvård kostar 90 miljoner extra varje år i ökade omkostnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar