söndag 23 oktober 2011

Cyniskt

Jag skrev i början på veckan om Ganna 91 år dement hjärtsjuk och synskadad som skulle skickas tillbaka till Ukraina så här svarade  Tobias Billström på de protester som sedan faktiskt ledde till att avvisningen inhiberades.

- Jag tänker inte som statsråd låtsas som att det inte finns några kostnader förbundet med anhöriginvandring. Vi pratar om många, många miljarder att bekosta en sådan politik, säger Billström.
Tror du inte att svenska folket ställer upp på det?
- Jag har svårt att tänka mig att man i ett läge där vi har en väldigt omfattade asylinvandring till Sverige är beredd att acceptera en mycket extensiv anhöriginvandring av äldre som inte kan arbeta på den svenska arbetsmarknaden och som därför inte har möjlighet att föra in pengar i systemet samtidigt som det kommer ställas stora krav på utgifter på äldrevård och medicinsk vård.

Sverige har skrivit under de mänskliga rättigheterna, som i dagarna fyller år, där vi förbinder oss att ge skydd till de som inte kan skyddas i sitt eget land. Liksom att svensk lag även tillåter anhöriginvandring så att äldre släktingar kan få umgås med barn och barnbarn under sina sista år i livet. Jag vet inte vad Billström menar med omfattande asylinvandring. De flesta som söker asyl får avslag och åker hem några tusental går under jorden till det tillkommer anhöriginvandringen.
 Gannas fall är unikt det är inte jättemånga som är så gamla som söker uppehållstillstånd så den kostnaden borde inte bli särskilt omfattande. Det är ett 50 tal personer som fått uppehållstillstånd pågrund av anknytning över 64 år  ytterst få med invandrar bakgrund nyttjar plats inom äldreomsorg och hemtjänst, de flesta får sin omsorg av anhöriga. Det är ganska få släktingar till asylsökande som kommer till Sverige.
Jag tycker personligen att Billström uttalat sig utan kunskaper och att uttalandet faktiskt är cyniskt. Det finns ständigt en oro om att människor söker sig till Sverige för att uttnyttja vårt lands rikedomar. Lite märkligt för det har visat sig att det inte är så. De få äldre och sjuka som faktiskt kommerhit kräver inga stora vård insatser.Det var ett ramaskri när Sverige skulle ta emot folk från övriga EU länder och en socialdemokratisk statsminister ondgjorde sig över de folkmassor som skulle komma hit och uttnyttja vår välfärd. De uteblev det var inte särskilt många som ville komma hit trots pension och barnbidrag.
Billström behöver nog inte heller vara så orolig för att 90åringar ska börja ta sig hit och utnyttja äldreomsorgen eller sjuklingar från hela världen ska överutnyttja vården . Vi har troligen råd att leva upp till de mänskliga rättigheterna utan att bli bankrutt. Det är inte farligt att vara godhjärtad så Billström testa och tänk en empatisk tanke om dagen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar