onsdag 5 oktober 2011

Kvinnor har inte "enklare" jobb


Arbetsgivarrepresentanterna säger så här om kvinnodominerade yrken läs undersköterskor,sjuksköterskor, förskolepedagoger dagbarnvårdare med flera
Eftersom fler kvinnor finns inom branscher med enklare jobb marknadsförs satsningarna som ”jämställdhetspotter”, trots att de inte gör skillnad på kvinnor och män
De menar att det är ett enklare arbete att arbeta på ett demensboende, att sköta svårt sjuka patienter  än de typiskt manligt dominerade arbetena som att snickra, hamra, köra truckar. Det här med jämställdhet har visst inte riktigt slagit igenom hos arbetsgivare. Jag blir allvarligt oroad för att mina barn växer upp i ett samhälle där jämställdheten är sämre utvecklad än när jag var barn. Där det är accepterat att kvinnor är mindre kompetenta än män och har så enkla arbeten att det knappt är värda sin redan låga lön.
Analysen som arbetsgivaren gjort är dock inte särskilt väl underbyggd med tanke på att flickor i genomsnitt har högre betyg än pojkar både på gymnasiet och i grundskolan. Omsorgsprogrammet brukar ha högre snitt än de yrkesorienterade programmen inom tekniska områden. Det är fler pojkar än flickor som går ut grundskolan utan att grundläggande behörighet.
Det är inte alls ett mindre komplext arbete på en intensivvårdsavdelning än att arbeta med medicinsk teknisk apparatur. Män har lyckats att slå sig själva på bröstet och dunkat varandra i ryggarna och framfört att de är så ohyggligt kompetenta. Kvinnorna har arbetat på sitt jobb och dessutom haft huvudansvaret i hemmet samtidigt. Kvinnors frågor diskuteras sällan av män för att inte säga aldrig av män därför så är det viktigt med kvinnlig representation i riksdag, fackligt och i näringslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar