måndag 14 maj 2012

Ådalen- kampen lika viktig idag!

Den 14e maj, är det 81 år sedan skotten : Erik Bergström, Viktor Eriksson, Sture Larsson, Evert Nygren, Eira Södergren.  Arbetarna hade samlats för att demonstrera mot lönesänkningar bruken intill startade sympatistrejker och svaret från arbetsgivarsidan blev strejkbrytare som hyrdes in. Den fjortonde maj gick man man ur huse för att protestera. Svensk militärkallades in och sköt mot svenska arbetare. En i demonstrationståget tog en trumpet och spelade signalen för eldupphör vilket sannolikt räddade många liv. Någon har antytt att ett nytt Ådalen inte är möjligt. Ådalen påverkade svensk lagstiftning och förbjöd användning av militär mot civila. Lönesänkningar är fullt möjligt och Annie Lööf tycker att arbetare har på tok för hög lön. Bemanningsföretagen har tagit över strejkbrytarnas uppgifter. Ungdomsarbetslöshet på 25% gör att många inte har råd med solidaritet ringer de måste man jobba.... Ådalen är aktuellt med hot om sänkta löner och kampen var viktig en sänkt lön höjs inte även om tiderna blir bättre. Det är ingen arbetsgivare som kommer erbjuda unga riktiga löner om det finns kryphål som ungdomslön.  Att gå ner i lön betyder att man får lägre SGI, lägre A-kassa lägre pension.
Organisering i facket är viktigt då som nu ErikViktor Sture Evert och Eira dog i kampen för arbetares rättigheter och vi hedrar minnet av dem idag. Du också gå med i facket!


1 kommentar:

  1. Drygt två år sedan detta skrevs. Men är ändå mer aktuellt än någonsin. Tänk om vi kan läsa en kommentar här om ytterligare två år som säger att vi nu har börjat gå åt rätt håll. Att arbetsmarknaden blivit mer rättvis och att arbetsgivare och arbetstagare kommit varann närmare, att vi vänt på den svenska utvecklingen och fått människor att må bättre.
    Tänk om en sjuksköterska kommer till jobbet och är glad att hon kan göra det jobbet hon ville göra tidigare men inte hann med. Att en ung kille/tjej gör ett bra jobb på fabriksgolvet för en avtalsenlig lön. Har ett hem att komma hem till som hen kan betala hyran till. Att vi har arbetsgivare som märkt att det går att driva ett företag på ett juste sätt. Detta för att regeringen driver en politik som är för jämlikhet och rättvisa villkor.
    Är det bara jag som är naiv kanske...?

    SvaraRadera