söndag 15 juli 2012

Arbetarrörelsen som motkraft

Arbetarrörelsen och fackligorganisering ogillas av högerextrema så kallade högerpopulistiska partier. För att motverka rasistiska tendenser är fackligkamp en bra strategi. Det är som AnnaLena Lodenius och Mats Wingborg skriver viktigt att antirasism inte blir en fråga om att vara emot något utan att det bygger på en medveten politik med strategier.
Högerpopulistiska partier bygger sin politik kring nationell identitet och att en stat en nation är en genomgående tanke.Medborgarskapet och den etniska tillhörigheten är bärande.
1)      Kulturella skillnader gör att invandrare beter sig på ett annat sätt som gör att de inte passar in i Sverige. Invandrare har en annan rättsuppfattning som leder till kriminalitet, och en dålig kvinnosyn. Minskar vi invandringen minskar vi problemen.
2)      Invandringen kostar pengar som kunde använts för etniska svenskar, främst barn och gamla. Minskar vi invandringen får vi råd att satsa på den egna befolkningen.(Anna- Lena Lodenius 2011).

Sverige Demokraterna vill gärna vara folketsparti och vill bygga ett folkhem för etniska svenskar. De anser att invandrare särskilt muslimer är det svenska folkhemmets största fiende. Familjen är viktig och politiken bygger på gamla föreställningar om hemmafruar och arbetande män.Familjen som grundläggande i svenskkultur och svenska kvinnor som föder svenska barn.De är uttalat antifeminister och vill ta bort internationella kvinnodagen. De vill ta bort pappa månaderna och kvinnor ska avstå sin karriär för att vara hemma med barnen. Jämställdhet hotar kärnfamiljen enligt SD och skall motverkas.
SD är motståndare till facklig verksamhet. De ville tidigare inte stärka anställdas villkor på arbetsmarknaden. De kritiserade tidigare.Lagen om anställningsskydd (LAS) och vill försämra anställningsskyddet och minska medbestämmande men arbetsrätten liksom arbetsmarknadspolitik är för SD inte självklart. Det har tidigare funnits ett stort motstånd mot facket men tenderar nu att inte diskutera fackföreningar och anställningstrygghet. De har egentligen bara en ståndpunkt vilken är att jobben i förstahand ska gå till etniska svenskar.
 Det finns en rad områden där facklig kamp blir allt mer viktig och substansen i att faktiskt ha en genomtänkt vänsterpolitik torde vara viktigt incitament. En annan viktig del är att se på fördelning det är ju knappast invandrarnas fel att höginkomsttagare fått större del av kakan via skatteavdrag .Att  arbeta för attstärka anställdas rättigheter på arbetsmarknaden och LAS.
De länder som inte har tydlig vänster och höger har fler anhängare till högerpopulistiska partier liksom avsaknad av klassperspektiv.SD är inget folkligt parti och har stora problem med interndemokrati och de är ett parti som lägger skulden på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. De har ingen arbetsmarknadspolitik över huvudtaget. Alldeles nyligen så gick de ut med att de nu var för ett 5e jobbskatteavdrag och kommer rösta igenom det tillsammans med alliansen från att varit helt emot så sent som förra hösten. Ett tips om man debatterar mot SD är att ställa frågor om just arbetsmarknadspolitik utan att beröra SDs syn på invandrare. De kommer inte kunna svara på vilken politik de för och hur de ser på arbetarklassen, anställningstrygghet och arbetsrätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar