måndag 5 mars 2012

Inför 8e mars

Denna vecka kommer mina inlägg handla om feminism,därför att det snart är internationella kvinnodagen. Det är viktigt att alla dagar ägnas åt strategier som bidrar till ökad jämställdhet. Den åttonde mars är ändå viktig som en dag när vi särskilt uppmärksammar kvinnors villkor på arbetsmarknaden,ur ett ekonomiskt perspektiv hur kvinnors hälsa påverkas av rådande patriakala strukturer.
Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner har inte minskat under alliansens tid snarare tvärtom  istället för att dela på arbetet hemma så har vi fått RUT-avdrag som vi vanliga fattiga deltidsarbetande kvinnor inte har råd med. Istället för att diskutera jämställdhetens grunder så har alliansen myntat  ord som livspussel och verklighetens folk. Kvinnor står för en mycket stor del av det obetalda arbetet liksom att vi endast tjänar 80% av av vad männen tjänar. Kvinnor betalar mer när vården privatiseras. Kvinnor har betalat ett högre pris under de år då alliansen infört ändrade regler för sjukvårdsförsäkring och a-kassa. Sofia Arkelsten hävdade nämligen motsatsen och att kvinnor nu knappade in på männens inkomstökningar . Lena Sommestad från S svarade så här
"Problemet är att rapporten inte ger stöd för Arkelstens analys. Den gör i stället klart att skälet till att kvinnor får mer av sin inkomst från arbete är försämrade ersättningar i trygghetssystemet". 
Jobbskatteavdraget finansieras nämligen av sänkta ersättningar i socialförsäkringar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar