torsdag 22 mars 2012

Hindra hatet att bli hat

Den man i Malmö som sköt ett antal människor med rasistiska motiv beskrevs som en ensam och galen gärningsman möjligt men han hade tillhört en rasistisk organisation som kallas sanningsrörelsen. Hatet är de dock inte ensamma om det finns som jag skrev igår en uppsjö av rasistiska inlägg på internet av den karaktär att det aldrig skulle passera på ett torgmöte eller i dagspressen utan rättsligt efterspel. Svensk media beskriver ofta den religiösa terrorn som nätverk och islamistiska fundamentalistiska grupper.Den politiska terrorn dominerar i Europa. Anna Lena Lodenius har i en rapport om terrorism och terrorismens orsaker tittat på dessa faktorer.

  • Att någon/några brinner för en idé och ser våldet som en del av en politisk strategi, t ex för att uppnå ett politiskt mål (ett instrumentellt perspektiv)
  • Ett sätt att manifestera identitet, trots, hämndkänslor eller mod (ett expressivt perspektiv).
  • En kombination av de två tidigare nämnda perspektiven men där dådet mer är ett utslag av intern gruppdynamik (ett organisatoriskt perspektiv).
Igår var  det  internationella dagen  mot  avskaffandet av  rasdiskriminering och GP skrev idag om att Streteredskolan delar ut stenciler där eleverna ska översätta vissa ord som neger. Denna dagen om avskaffandet av rasdiskriminering behövs då många slentrianmässigt använder nedsättande ord till och med i grundskolan. Ett av mina barn fick en stencil om vilken färg det var på skinnet och var de bodde i vilket land och vilken världsdel. Hallå 30talet ringde och ville ha tillbaks sin rasbiologi....
Hur lär man sina barn att neger är ett rasistiskt och ett kränkande ord som man inte använder? Det här med internet gör inte saken lättare för det man inte säger rakt ut kan man skriva där och ofta ganska anonymt. Sarkozy gick ut idag och ville förbjuda fransmännen att besöka hat sidor. Detta efter att sju människor fallit offer för en terrorist. Hindra hatet att bli hatsidor på internet är kanske en  bättre strategi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar