måndag 12 september 2011

Att mogna om konst och politik

Jag skrev om Växjötiden en tid för drömmar inte bara om teater utan även om att förändra världen. Till en bättre och rättvisare värld  Vi läste några scener ur pjäser som vi tidigare gjort en var Flotten av Kent Andersson .
Mognad som mer betyder att vi organiserat oss och strukturerat vårt sätt att arbeta men kampen har inte falnat den växer och gror med samma intensitet och samma engagemang. Att skildra människor som inte kan tala för sig själva och att stå upp för någon annan. Är allt konst frågade vi oss då? Klassiker blir inte klassiker bara för att författaren var en viss person eller för att någon känd skådespelare spelade huvudrollen utan det var en viktig fråga då och en viktig fråga idag?
Den goda människan från Sezuan blev viktig för mig och gjorde att jag tjugoår senare valde att organisera mig politiskt för att orka och kunna hjälpa andra. Shen-te går under och tar hjälp av en påhittad och ondskefull kusin när pengarna tar slut, orken och maten tryter. Hon går under och frågar: varför sätts inte ett pris på ondskans ansikte varför väntar godheten så hårda straff?
Flotten som handlar om Sverige om vårt sätt att bemöta flyktingar i folkhemmet. Idag finns starka krafter som vill stoppa flyktingar i Sveriges riksdag vi är numera med i EU.och folkhemmet existerar inte längre, vi ifrågasätter om muslimer kan vara en del av Sverige och hävdar religiös våldsamhet trots att kristendomen och det civiliserade Europa stått för ett utav de värsta folkmorden under 1900 talet.
Att arbeta för en bättre värld innebär inte bara drömmar det innebär att som Brecht sade på 40-talet att sätta sitt finger under varje siffra, att inte tro på det som sägs utan granska.
Är allt politik kan konst vara politisk? Konst handlar om att ställa frågan och inte enbart servera politisk teater måste alltid kunna ställa frågan inte bara servera första maj tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar