fredag 16 september 2011

Hitta andra lösningar är något vi måste göra om en bättre och rättvisare värld ska vara möjlig
ett gemensamt betalningsansvar och skattefinansierad vård som inte är beroende av privata vinster 
Idag så köper man och beställer vård både privat och i landstingen man upphandlar och har vårdavtal med andra landsting eller ett privat vårdbolag.
Det kommer hem reklam från åtskilliga vårdcentraler om att de erbjuder allt möjligt som om det vore ett spa eller något annat lika trevligt.
Vårdcentralerna tjänar pengar, i de kommuner som valt ett så kallat vårdval,
på patienter som har lagom krämpor alltså inte människor med kroniska sjukdomar som behöver hjälp av en specialist, inte multisjuka och inte de med psykiatrisk diagnos. De som behöver stora och kostsamma insatser.
De flesta vårdcentralerna finns i centrala Göteborg där folk är friska och inte i nordost där folk är sjuka. Jag köper faktiskt inte förklaringen att marknaden måste få styra, i alla fall inte om det betyder att man kan tänka sig att övervårda helt friska personer och att de som är sjuka eller riskerar att bli sjuka får vänta eller i värsta fall inte få någon vård överhuvud taget.
Jag är också mycket tveksam till att nordost enbart sysslar med symtom på livsstilssjukdomar och att det ger skenet av att sjukdomar där beror på livsstil. Det betyder att man då anser att folk i centrala Göteborg har en bra livsstil men inte i nordost...
Jag vet många ungar som inget högre önskar än att spela fotboll, lära sig simma och annat som kunde göra deras hälsa bättre i nordost det är bara det att det saknas möjligheter till detta dels har deras föräldrar inte råd med det och Göteborgsstad vill inte bygga någon simhall. Många ungar vill nog bo bättre och inte i trånga lägenheter med mögelangrepp.Jag vet många nyblivna mammor som mycket väl vill börja träna efter att de fött barn men några mammabarn grupper finns inte för att gympa i nordost. Det finns inget magplask för gravida. De kanske även skulle vilja träffa andra kvinnor för att prata om livet i största allmänhet. Ha ett betalt arbete att gå till och rent av visa upp sin nya bebis för arbetskamrater under föräldraledigheten.

 Min första lektion i intensivvård inleddes med  budskapet att åtgärda problemet i förstahand inte symtomen och de önskemål jag radat upp är ganska enkla att åtgärda och det kan leda till ett friskare och bättre liv. Ett sammanhang som inkluderar fattiga kvinnor och barn i nordost. Det är ingen sjukdom att komma ifrån ett annat land eller att bo i Nordost men vi svenskar tycks tro det och anpassar hela samhället efter några få som bor i centrala Göteborg.Det är ju utanförskapet som skapar sjukdom och det kan du och jag göra något åt vi kan kräva rättvisa för alla, lika möjlighet till arbete, bra bostäder fritidssysselsättning utan att det kostar skjortan ett badhus så att förortens barn lär sig simma.

Skippa snacket om marknad när det gäller vårdavtal det gör inte folk friskare. Sluta se folk som problem se dem som tillgångar som viktiga och att vårt samhälle faktiskt behöver dem
Vinster i vård är folk som med eller utan sjukdom mår bra och känner sig delaktiga




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar