onsdag 26 februari 2014

Om vi vill fortsätta kalla oss människor

 En anmälan om felaktig vård och behandling på förvaret Sagåsen den 11e februari kommer snart att lämnas in .  Bara några dagar efter händelsen på Sagåsen valde en flykting på förvaret i Gävle att avsluta sitt liv hellre än att skickas tillbaka . Några veckor tidigare rapporterade kaliber om bristande vård vidförvaret i Åstorp. Då är det inga enskilda isolerade händelser utan en struktur där förvarstagna inte får den vård de behöver. En sådan struktur uppkommer inte ur ett vakuum det handlar om en inställning att alla inte har lika rättigheter. Den inställningen verkar genomsyra hela förvarsverksamheten.
 I Förvar sitter inga brottslingar utan människor som av någon anledning sökt asyl i Sverige. Asyl och rätten till asyl är inget brott. För att belysa att förvaret inte håller brottslingar inlåsta så när jag varpå besök på Sagåsen så fanns det två barn i förskoleåldern där och väntade på avvisning .  Bilden nedan visar en av gårdarna de kan leka på med taggtrådsstängsel. En ytterst makaber miljö för två förskolebarn då förvaret är utformat som ett fängelse och polis hämtar personer och använder våld om det behövs framför barn som  egentligen ska titta på Bolibompa och Alfons Åberg.
Migrationsverkets enhetschef och förvarets enhets chef verkar inte ha några som helst problem med att barn vistas i en fängelse liknande miljö. Frågan är om de skulle ta med sina egna barn att vistas där en dag? Vi är där igen att människor uppenbarligen inte har lika värde . Det uppstår inte ur ett vakuum. Det föregås av politiska beslut och den politiken måste förändras om vi vill fortsätta att kalla oss människor. Solidaritet som dess riktiga och egentliga betydelse att stå upp och tala för dem som inte kan tala för sig själva, att lämna ett vittnesmål om hur mänskliga rättigheter kränks och att tillsammans förändra.
Tystnad är inget alternativ!
 Vi anmäler  händelsen den 11/2 då vi anser att alla människor har lika rätt till adekvat vård och behandling. Såhär skriver Stefan Berg  från Asylrörelsen en av anmälarna  http://www.asylrorelsen.se/?p=250

 Enligt lag från 1/7 2013 så har asylsökande och så kallat papperslösa rätt till akutsjukvård och vård som inte kan anstå men vid detta tillfälleden 11/2 gjordes ett avsteg från denna lag och vi önskar därför att socialstyrelsen utreder det. Det finns svensk lagstiftning och internationell lagstiftning som ger alla lika rätt till vård och behandling. I detta fall åsidosattes patientens rätt till vård och behandling likaså vill vi hävda att det var vård och behandling som ej kunde anstå.
ur anmälan
 
 En annan aktivist på plats skriver  lite mer schematisk vad som hände på plats.
 
 
 I efterhand har flera medier skrivit om händelserna på Sagåsen bland annat arbetaren. Till arbetaren säger gränspolisen att det fanns läkare på plats så var dock inte fallet. Vi skulle sett om läkare gick in på förvaret efter som vi stod utanför. Det fanns heller ingen läkare med på planet såsom angivits till media här blandannat  http://arbetaren.se/artiklar/polis-stoppade-ambulans/
Det vi vet var att det fanns en sjuksköterska ombord på planet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar