söndag 2 februari 2014

Förvaret i Kållered

Mottagningsenheten för asylsökande
Kaliber idag handlar om förvarstagna flyktingar som inte får vård eller inte adekvat vård. Det vittnar många av de papperslösa som jag träffat om också. De får träffa en sjuksköterska som delar ut panodil..

Blockad utanför Förvaret iKållered
I Kållered är det Nötkärnan AB som tillhanda håller sjuksköterska på förvaret alltså en privat vårdgivare och inte Västra Götalands regionen.  Det är ofta mediciner som de förvarstagna behöver hur det tillgodoses svarade inte förvaret i Kållered på lika lite som Förvaret i Åstorp kan svara på frågan.
Behandling av svåra psykiatriska problem kräver specialist kontakt något som inte kan tillgodoses det sker dock att man skickar personer akut med personal och transporttjänst till Östrasjukhusets psykakut , förutsatt att det finns personal tillräckligt att följa med inte personens tillstånd.
Svårtsjuka personer med KOL och problem att andas får inte den medicin som många gånger är nödvändig utan får låna
Lekplats för förvarstagna barn med taggtrådsstängsel
 av personer som besöker eller till och med få sin Bricanyl insmugglad av en besökare.
En kvinna som mat och vätskestrejkade blev akut inlagd på sjukhus efter ett besök av en god vän. Personalen hade inte uppmärksammat hennes allvarliga tillstånd och ville egentligen inte skicka henne tillsjukhus då det var ont om personal .

Varken förvaret eller migrationsverkets enhetschefer vill diskutera dessa frågor de rabblar som ett mantra att de förvarstagna får vård och hänvisar till sjuksköterskan från Nötkärnan likaså sker i Åstorp men då hänvisar de reportern till vårdcentralen i Örkeljunga.
Enligt lag så har papperslösa asylsökande och förvarstagna rätt till vård och medicinsk behandling såväl sjukhus som migrationsverk kan gömma sig bakom att de inte ansåg tillståndet akut . De vet dessutom attväldigt få felbehandlade papperslösa anmäler detta som felbehandling till socialstyrelsen.
För att få vård , adekvat behandling krävs det att personer från olika nätverk och ideella organisationer på utsidan av förvaret kräver det liksom att den som är förvarstagen får besök av någon som vågar kräva sjukvård. Det sker inte av sig själv. Ska det vara så . Nej vård och behandling är en mänskligrättighet som alla har rätt till utan undantag. Flera av FNs kärnkonventioner som är att räkna som lag fastslår det. Det borde ligga i Migrationsverkets intresse att följa dessa., så är inte fallet. Den myndighet som torde vara mest uppdaterad på vilka internationella lagar som gäller i fråga om mänskliga rättigheter ger inte förvarstagna vård.

 Motsägelsefullt nog så ges ganska mycket lugnande medicin under deportationer om man ska tro de journaler som den sjukvårdspersonal och de rapporter som gränspolisen gör under varje deportation. På vårt besök ställdes frågan men samtliga både från förvaret och gränspolisen nekade till mediciner i lugnande syfte. Det var aldrig turbulent under avvisningarna hävdade såväl enhetschef från förvaret som gränspolisens operativa chef under vårt möte med dem på förvaret. Det fanns några bråkstakar som bråkade men det var som vilken charter resa som helst .

Jag har med egna ögon sett att det inte är några charter resor och med egna öron fått alldeles förmånga historier berättade för mig om övervåld, lugnande injektioner. Jag har tagit mig friheten att lägga upp några bilder på oss bråkstakar som anser att mänskliga rättigheter är viktigare än statistik ekonomi och förbannad lögn.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar