söndag 5 februari 2012

Bakom den vackra fasaden

Och bakom den vackra fasaden
Göteborgarna har nu fått sitt lyxhotell för det var tydligen det som fattades i Göteborg. Med lyxhotellet kom också ett nytt sätt att anställa folk med en typ idoluttagning där unga köade i timmar. Bara att ha namnet Clarion hotel post i sin CV gjorde säkert att många med lång erfarenhet sökte och fick jobb om de var tillräckligt snygga, eller hade "DET" och så står och sliter i stadens just nu mest populära bar för skitlöner. De är utvalda typ.
 Hotellet ska ha kollektivavtal men kedjan har så sent som i mars förra året haft avtal med ett städbolag som inte var så noga med att betala in arbetsgivaravgifter där vissa sociala försäkringar ingår.
 Hur många av de som arbetar är anslutna i hotell och restaurang och hur många är medvetna om sina rättigheter om rast och en dräglig arbetsmiljö. Hur många av de som jobbar inom restaurang branschen vet att kollektivavtal reglerar sjukersättning, semester, rätt till övertidsersättning ,rätt till ersättning om du skadar dig på jobbet?

En annan fråga är varför det enbart är färgade personer som plockar disk och städar på det nya lyxhotellet? Osmakligt ja vinet ger bismak av fasta rigida oskrivna regler om vilken rang folk har. Där svarta tvingas gå med mössan i hand i hopp om att deras anställning ska ge en bra merit. Det smakar  vanlig hederlig rasism om man nu kan kalla rasism hederlig.Rasism som subtilt gör skillnad på folk i baren och folk med svabb och disktrasa och låter hudfärgen avgöra. Det är inte den amerikanska södern utan ett nybyggt lyxhotell 2012 i världens jämlikaste land. Det ingår på något sätt att de ska vara glada att de har ett jobb och att inte frågasätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar