söndag 26 februari 2012

Utvisning


 Det finns en utomordentligt bra blogg som heter Flyktingbloggen. Där skriver många kunniga och framförallt engagerade personer om flyktingar och migration. Idag skriver Kalle Larsson föredetta riksdagsledamot för V,om hur Sverige återigen  avvisat en person trots att denne tidigare var torterad och att riskerade tortyr igen. Sverige har fällt flest gånger för att ha avvisat personer till regelrätt tortyr. Hur kan detta vara möjligt ? I rättsstaten Sverige, jo det är möjligt,då migrationsverket i många fall inte tror på sina klienter. De ratar direkt personer som inte har giltigt pass och menar att de är mindre trovärdiga.De ratar berättelser och anser att det nog inte kan vara så farligt.  Migrationsverket ratar alla intyg om tortyr och en märklig föreställning råder om att personer skulle vara skyddade om man befinner sig i en annan del av landet. Jag vet inte hur många gånger jag har hört att de till och med rest dit för att ställa frågan om rättssäkerhet eller vilken sjukvård som bedrivs och att dedå har fullt förtroende för korrupta tjänstemän och inget förtroende för intyg från Röda Korset, Amnesty, Human Watch eller läkare som tagit sig tid att både lyssna på och undersöka patienten.De ratar experter på trauma och litar mer på en allmänläkare som inte satts in i ärendet. Personer som utsatts för tortyr är brutna männsikor. De kan inte på en gång svara på vad de utsatts för. Det tar tid för människor som genomlevt svåra umbäranden i krig och många har svårt att berätta det tar många år innan förtroendet för andra blir så helt att man vågar berätta.
 I en intervju med Laleh igår frågade så frågade journalisten vad man tar med sig när man flyr. Sina skor och kläderna man har på sig svarade hon.

Jag vet inte varför migrationsverket antagit en kultur av misstro mot sargade människor som kommer och söker asyl. Varför de litar på en källa som Aftonbladet istället för ett intyg från en psykolog? Ja det har hänt att tjänstemän anfört en kvällstidning som källa om hur det förhåller sig i ett visst land och ratat intyg från en expert.  Ett högt pris får sargade människor betala som mannen från Kongo som fraktades som en kedjefånge av svensk polis och där mannen senare togs emot på flygplatsen efter att svensk polis mutat personalen med amerikanska dollar. Mannen arresterades av inhemskpolis direkt på flygplatsen och blev sedan föremål för tortyr. Mortaliteten för personer som utsätts för återkommande tortyr är mycket hög även mortaliteten för personer som avvisas. Ett exempel är Irak under 2008 så var dödligheten mer än 50 procent hos män som avvisats från Sverige tillbaka till Bagdad.                                       

http://www.flyktingbloggen.org/2012/02/utkastad-ur-sverige-torterad-i-natt/

att få med sig ett par skor och kläderna man har på sig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar