Skillnader i hälsa är en klyfta som bara blir större och större .GP skriver i en artikel om ungas mående utifrån ett seminarium med professor Lennart Köhler vid Nordiska hälsovårdshögskolan. Det är idag lika stora skillnader i livslängd som mellan Askim och Bergsjön som mellan Sverige och Colombia. En knapp timmes färd med 58ans buss.
Integration handlar om att träffas tyvärr träffas aldrig befolkningen i Bergsjön och Askim. GP vill på sin ledarsida inte ha någon politiskanalys av den segregerade hälsan, i alla fall ingen analys som faktiskt svarar på frågan om varför det ser ut som det gör. De vill däremot ha åtgärder av ansvariga politiker. GP vill inte riktigt tillstå att jämlika samhällen har en bättre folkhälsa än ojämlika. Vänsteridéer fnyser ledarskribenten och att det skulle vara en bibel för oss politiker på vänsterkanten och syftar på en bok av Pikett och Wilkinson Jämlikhetsanden.
Nu finns mer evidens än så , demokratiska länder med mindre klyftor där alla har rätt till hälso-och sjukvård har än bättre folkhälsa än de länder som inte har det. Under en 40 års period ökade folkhälsan i Sverige samtidigt som klassklyftor minskade. När klyftorna ökat så ökar ohälsan Är det ett mönster eller är det prickar på en tapet som råkar sitta ihop? Det finns studier som även visar på hur hälsan påverkas av ojämlika förhållanden. Tyvärr förkastar GP dem som vänster.
En knapp timmes resa med 58ans buss ger en ökad livslängd respektive kortare beroende på åt vilket håll du åker.Det är inte resan, utan de förhållanden som människor lever under som avgör hur länge du lever och vilken hälsa du har eller får.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar