torsdag 13 december 2012

Lucia

Tiderna förändras jag skrev om Lucia förra året om legenden om Salemmarchen som flyttat in i gamlastan . Extremhögerns egna tåg Salemmarchen har faktiskt helt upphört och har inte lockat vitklädda med strut i den omfattning som man önskat.
Nätet har varit starkaste fästet för i stort sätt alla främlingsfientliga grupperingar men nu så var var det också slut. Allt fler besvarar och anmäler rasistiska inlägg i kommentatorsfälten.
Lucia är ändå Lucia och vi vill vara så traditionella och 2004 tog SVT fasta på det och hade ett gammalt traditionellt  Luciatåg från Dalarna. Melodierna var traditionella och bortglömda så SVT fullständigt dränktes i mejl och telefonsamtal. Var är de vita linnena? Var är Luciasången. För det var inte så att man sjöng en fiskarsång från Syrakusa även om vi sjunger den melodin.
I morse var Astrid Lucia i Uppsala domkyrka Botkyrkas flickkör sjöng Benny Andersson och Helen Sjöholm och en rap till Bereden väg för herran. Och antalet kommentarer om detta lät inte vänta på sig vid lunchtid fanns det 26 sidor om Luciarapparen... Måste vara samma mekanism svenska folket blir konfysa när den vanliga melodin försvinner för när Luciatåget var häst och vagn och folkdräkter i Malung så var ju de också fel och alldeles otraditionellt. Det hänger på melodin...Se programmet här!
Jag skrev förra året om hur SD såg på kvinnors rättigheter  då de slog ett slag för Lucia. Tyvärr har inget ändrat sig under året. Kvinnor dör i graviditetsrelaterade  precis på samma sätt som tidigare.
  Inte heller SDs politik har förändrats när det gäller kvinnosyn. Trots att kvinnor endast äger 1% av de samlade tillgångarna i världen så är deras största skräck att feminismen går för långt alltså att vi delar på makten .
De vill också lyfta hedersvåldet som något som de hemska muslimerna står för fast de mer än en gång fått svar på tal att så inte är fallet. Deras lösning på problemet är som alla andra gånger att slänga ut alla invandrare. Hur hjälper man då kvinnor som utsätts för våld i nära relationer? Alldeles säkert inte alls! Flertalet män som slår kvinnor och begår våldtäkter är helt svenska som sk  haga-mannen. Några utländska män som sticker ut i brottstatistiken är män från Norge Danmark Finland och Island.

Lucia mördades för att hon inte ville gifta sig med en prins precis som många andra kvinnor som bryter upp från destruktiva förhållanden så misshandlades hon först sedan blev hon dödad av den man som sade att han älskade henne. Det händer i dag också kanske alldeles nära dig.

Egentligen har inget förändrats från förra årets inlägg men något som förändrar allt är. Människor som svarar emot rasisternas kommentarer  tar fram fakta istället för fördomar och gör avtryck i debatten. Jag önskar därför alla fina kamrater i" Vi tar kampen ". En synnerligt god Lucia!

2 kommentarer:

  1. Ack du, Sara. Hur lyckas du få så mycket svammel och snömos ner på så liten yta??
    Dina funderingar kring SD och kvinnors rättigheter tar ju priset...nej förresten, du lyckas än bättre när du talar om för oss att det är norrmän, danskar, finnar och islänningar som ligger bak de allra flesta våldsdåd som fyller tidningssidorna varje dag. (Våld mot kvinnor, eller menar du det allt ökande våldet sammantaget?) Skönt att det finns kvinnor som feministen Bahareh Andersson som vet vad hon pratar om.

    SvaraRadera
  2. Oj här kommenterar någon ur björnligan med järnrör! De utlandsfödda som sticker ut är just från de nordiska länderna. Våld mot kvinnor den vanligaste förövaren är full svenne om man ska se till statistiken.
    Vad SD vill göra för kvinnor är att inte bevilja uppehållstillstånd ens släppa in de kvinnor som flyr. En annan sak är att man inte vill fördela makten mellan män och kvinnor 50/50 utan behålla mäns dominans. Inte heller ge fler bidrag till kvinnojourer. Och ni vill bli tagna på allvar?

    SvaraRadera