lördag 26 november 2011

Idag så kom rasismen in på bussen satte sig ned och iakttog en pojke som varit i moskén på Bellevue Han var väl  16 års åldern och hade den traditionella klädsel som somalier brukar ha när de går på bönen. En man på 58ans buss som är väldigt svensk går då fram till tonåringen och talar om att han minsann ska betala på bussen. Ingen annan tillfrågades på detta bryska sätt av den väldigt svenska mannen jag hade betalat sms biljett och faktiskt inte synligt visat att jag betalat, typ halva bussen med så kallat etniska svenskar hade inte visat sitt färdbevis synligt men mannen kräver att pojken som varit i moskén ska göra det och muttrar något men inte om ungdomen nu förtiden utan om hans hudfärg, religion och klädsel. Rasismen har fått sitt fäste här i Utby på 58ans buss till Bergsjön och det känns som om en kall snålblåst tagit plats fått fäste.
Sverige demokraterna har gått framåt i Utby och segregationen i det ursvenska Utby och Bergsjön med mer än hundra nationaliteter blir allt större.
Sverige demokraterna har kongress i Göteborg de har delat upp svenskarna i olika grupper och i sann odemokratisk anda fattat beslut om 100.000tals kronor i böter för den som skvallrar om partiets egna angelägenheter och strängare straff .
  • Infödd svensk: Till denna grupp räknas alla som är ”födda i Sverige eller i tidig ålder adopterade till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet”.
  • Assimilerad svensk: Till denna grupp räknas den som inte har svensk bakgrund men ”talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation.”
Tydligen kunde svenskar även förlora sin status om de var illojala och jag antar att jag som socialist och feminist tillhör de illojala och därmed förlorat min svenskhetsstatus. Jag känner dock att jag har mer gemensamt med  pojken påväg hem från moskén än den rasistiske mannen från Utby. Jag kände dock att jag förlorade mer status då jag inte hann svara på den rasistiske mannens anklagelse och även visa mitt färdbevis eftersom att han omöjligen kunde vara helt säker på hur eller om jag betalat.
Några månader efter Utöja så berättar Marte  Michelet om att hon var toppnamn på den lista som massmördaren hade som målobjekt. Marte är krönikör och känd journalist i Norge som kritiserat främlingsfientliga partier  hennes sambo Ali Esbati som faktiskt befann sig på Utöya under terrorattacken den 22/7 2011 . Det är svårt att kommentera för orden räcker inte till ord för känslor är så få ord för att förstå för att göra det begripligt fattas i alla ordböcker men det handlar om vad högerextremister är kapabla till och hur Utöya alltid för all framtid kommer vara i åminne  . Tillbaka till rasismen i Utby där jag inte fann mig tillräckligt snabbt och inte hann tala om för mannen att jag inte delar hans syn på sina medresenärer och hans människosyn . Rasism kan bara frodas i tystnaden rasisitiska dåd och tilltag kan bara ske under en tillåtande tystnad  . Det är underbart att se Marte Michelet i en intervju så orädd och stark att åter fatta pennan och skriva nya krönikor.  För om rasismen kommer smygande tillbaks är det du och jag som måste stå emot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar