tisdag 12 februari 2013

Hur kan vi driva en politik som ger facken rätt att slå tillbaka?


Hur kan vi driva en politik som ger facken rätt att slå tillbaka?

Vad gäller människan i dagsläget på arbetsplatserna så finns det inget människovärde. Det är bara materia i förgrunden. Oavsett hur mycket liv det kostar tänker arbetsgivaren aldrig på människan. Bara på produktiviteten.
Talesmannen för strejkkommittén under gruvarbetarstrejken i Malmberget 1969-70

Kärnan i Vänsterpartiets arbetsmarknads politik i Göteborg handlar om att gå från otrygga arbetsformer till trygga. Kort sagt avskaffa otrygga arbetsformer såsom bemanningsföretag och allmän visstidsanställning . I tider av arbetslöshet värna arbetsrätten!

De fackliga och arbetsmarknadspolitiska strategierna i Göteborgsdistriktet har en även en andra fråga, som är lika viktig ibland än viktigare. Det handlar om kvinnors löner och inflytande över sitt arbete. Vi har hört det så många gånger ändå tjänar kvinnor sämre än män. Män har bättre villkor och förmåner på jobbet. Varför är det så?För att svara på den första frågan om att driva en politik som ger facken rätt att slå tillbaka, så vill jag svara så här: vi måste hitta en förlorad klasskompass, då vi har vår historia men även också vår framtid i arbetarrörelsen.

Vi måste på allvar representera arbetarklassen men än viktigare partiet måste representeras av personer med arbetarklassbakgrund. Politik börjar på jobbet, på golvet där vi tillsammans vill göra något åt försämrade arbetsvillkor, dåliga löner och dåligt inflytande. 

 Det borgerliga styret har försvagat arbetarkollektivet och försämrat villkoren för de som hade det sämst. Genom att försämra villkoren i arbetslöshetsersättning så öppnar man för låglönedumpning.  En ökande arbetslöshet gör det än lättare. Den är i Göteborg idag över tio procent. Arbetslöshet gör dock inte att vi måste acceptera en låglönemarknad och dålig arbetsmiljö utan vi kan arbeta för båda i välfärdens Sverige.

Villkoren är olika sämst villkor har arbetarklassens kvinnor både ifråga om lön och villkor. Kvinnor bestämmer i mindre grad över sin arbetstid många kan inte ens gå på toaletten utan att skaffa en ersättare. Kvinnor får sämre förmåner. Vem har leasing bil och mobiltelefon inte kvinnor i LO-kollektivet i alla fall. Kvinnor får gratis kaffe och män en jobb dator.  Mer rättvist än så är det inte. Kommun och landsting som offentliga arbetsgivare har ett särskilt ansvar att ge kvinnor samma lön som män. Idag är det inte så. Lågavlönade kvinnor arbetar ofta i offentlig verksamhet inom kommun och landsting.

Nej, vi har inte någon jämställdhet heller på lönesidan inte något har hänt sedan tidigt åttiotal. Det är dags att ta tillbaka en politik som ger kvinnor samma rätt till inflytande förmåner och lön . Något annat är inte anständigt världens ”mest jämställda land” .

Fortfarande dör människor i arbetsrelaterade skador, skadefrekvensen är högst hos dem som arbetar inom otrygga arbetsformer och bemanningsföretagen toppar statistiken. Vi kan göra något åt det:

Förbjud bemanningsföretagen och tvinga storföretagen att anställa på drägliga villkor istället!

Vår politik handlar om jämställda löner och trygga anställningar men framförallt att ge facken rätt att slå tillbaka!


2 kommentarer:

  1. Inte undra på att V och S samt partier till vänster om dessa inte har makten när du kör dessa gamla slagdängor från Ådalen 1931.
    Det är 2013 nu vet du.

    SvaraRadera
  2. Svaret kan finnas just det du hävdar motsatsen. Har du en bra lön? Har du tillgång till välfärd ? Om inte se inte facsitiskt svart se rött. Just din berättelse kan förändra rådande system . Kapitalismen är äldre även liberalismen än arbetarrörelsen så varför ska slagdängor från 1700 stipulera makten 2013 . Sug på den du!

    SvaraRadera