torsdag 17 januari 2013

Intecknat barnbidrag

Fattigdom bara är, den finns där som en tickande klocka, typ väntan på att barnbidraget kommer den 20e . Ett redan intecknat barnbidrag för övrigt och att stå på Willys kl10 för att storhandla.
Uppdraggranskning letade hungriga barfotabarn i januari. När de inte hittade några ansåg de att fattigbarnen i Sverige var en bluff. Zlatan berättade att han inte var ett rikt barn, han var fattig och fattigdomen smakar skam även om året blivit 2013.
Skolor som samlar in pengar har alltid högröstade föräldrar som bedrar att alla har råd med en hundralapp  och att man måste satsa på sina barn. De som inte har brukar inte säga något. Fröken i 5b som skriver upp barnens insamling på tavlan där står alla namn på de som betalt en extra liten slant till skolresan eftersom hundralappen inte räckte bestämde samma högröstade föräldrar att höjden av föräldraskap var att betala lite till. Den avgiftsfria skolan kostar mig 3600kr , en hundralapp för varje klass och år i 6 år
 Fattigdomen som tärande ständigt närvarande inte ens skolan är en fristad, i synnerhet inte skolan är en fristad för fattiga barn i Sverige. Susanna Alakoski skriver här i DN om fattigdom.

Kanske behövs en  Zlatan som berättar om att inte ha råd med fotbollsläger, som åkte med med vissheten om att hans pappa nog inte betalade, och som fick hoppas att ingen märkte det. Barn har ingen egen ekonomi naturligtvis men barn kan ändå leva i fattigdom. Ständig oro att bli upptäckt som fattig hungrig och skammen. Skammen som är svår att sätta ord på och som maskeras till vilket pris som helst.
Oftast vill man  moralisera över fattiga barn och kanske främst deras föräldrar. Av någon konstig outgrundlig anledning så kan det diskuteras varför arbetslösa skaffar barn, fråga varför man skaffat många barn och ifrågasätter vad gör man med alla sina pengar som de får i bidrag? Det är aldrig någon som diskuterar  än mindre moraliserar över fördelningen där en procent äger och förvaltar 70% av rikets samlade förmögenhet.
I natt kommer barnbidraget som är intecknat. rejäla skor, extra jacka. Samtidigt ser jag listan på landets miljardärer . De får också barnbidrag fast det är inte intecknat de ska inte storhandla på Willys kl 10 imorgon.
 Barn med lite pengar har ingen intresseförening som för deras talan. Inga starka föräldragrupper. De är hänvisade till enskilda socialtjänstemäns tolkning av lagen och sina liv, om och när de far illa. Låt inte den viktiga debatten om barn och familjer i Sverige som lever under långvarig ekonomisk och social utsatthet handla om vilka ord som används eller om exakta mätningar.
Susanna Alakoski
Fattigdom kan maskeras som plötslig influensa vid utflykt som kostar. Tröttnat på innebandyn när föräldrarna inte kan betala längre. Fattigdom går att dölja även för grävande journalister på SVT. För fröken som skriver upp alla barn som betalat till klasskassan  på tavlan, för samhället i stort. Barfota barn och intecknat barnbidrag

1 kommentar: