tisdag 7 mars 2017

När kvinnorna gick över Neva

Vi fick aldrig lära oss om hur kvinnorna gick över Neva en kall dag. Hur de lämnade jobbet av solidaritet med varandra denna iskalla dag när kosackerna stod stilla och internationalen sjöngs av
kvinnoröster . Det var så revolutionen startade över Neva och det som skulle kallas Revolutionstorget
Alla kvinnorna som strejkade hade barn som de visste skulle svälta ändå genomförde de strejkerna som faktiskt utgjorde den största symbolen för revolutionen. Det fanns inga strejkkassor bara en enda sak solidaritet och det måste bli bättre. Tsarväldet med enorma rikedomar och kyrkans makt tillsammans det kunde inte fortsätta med ett folk satt på svält under sekler.

Kvinnorna tog kommandot för solidariteten som i många länder sufragetter under 1800 talet och rätten för kvinnlig rösträtt som faktiskt blev verklighet till den andra kammaren skedde 1921.
Utan den strejken hade vi i Sverige aldrig fått vår rösträtt det här var internationell kvinnokamp på hög nivå.
Jag inser hur skräckslagna de  männen alltså  måste varit om Emma, Anna och Annika lade ner jobbet men det hände också i potatisupproret. Knäppt namn på en viktig seger för över hela Europa gick kampen för kvinnors rättigheter de kvinnor som jobbade 12 timmar per dag .
Alla dessa män som bestämt över historien och hur den påverkat kvinnor idag och igår. Jag hoppas mina döttrar inte behöver strida för redan vunna segrar. Som kampen för abort kampen för lön för . samma arbete.
I morgon är det vår dag hundra år efter att kvinnorna sjungande Internationalen gick över Neva konstigt att detta inte ingick i partiskolan. Men vi kvinnor får sjunga högre och starkare.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar