lördag 12 april 2014

Fallet Ghader

Många har i veckan berörts av Ghader Ghalameres fall . Ghader har rätt till uppehållstillstånd på sina asylskäl och  anknytning men Svenska myndigheter godkänner inte skriftligt dokument från UNHCR och accepterar enbart att man söker uppehållstillstånd på ambassaden i Teheran om man är Iransk medborgare. Ghader är i från Iran och Ghader är kurd som slagits för kurders frigörelse . Naturligtvis så är det inte en bra kombination om man är hotad av avvisning. Det är en riktigt dålig kombination då personen i fråga är landsförrädare enligt regimen i Iran. Eftersom Iran blandar i hop religion med sitt statsskick så anses man även vara fiende till Islam. Det kan betyda dödsstraff det betyder också  att man fängslas torteras i Evinfängelset i Teheran. Förhörs alla tider på dygnet. Inte få sova utan väcks ständigt tortyr på undersidan av fötterna .


Eftersom Ghader har två barn och hustru med svenskt medborgarskap  så kommer han med all sannolikhet få ett permanent uppehållstillstånd vid en ansökan, i sådana fall så hade man kunnat tänka sig att det kunde göras från Sverige eller ev. på en Iransk Ambassad eftersom en ambassad är ett lands territorium i ett annat land.  Migrationsverket vill enbart utvisa till Iran av skäl som jag faktiskt inte kan förstå- Prestige kanske men något sakligt skäl i juridisk mening finns faktiskt inte.
Förvaret Sagåsen
Här skriver en tidning
Här skriva på en namn insamling

 
Migrationsverket är en instans som numera enbart arbetar med uppdraget att hitta skäl för deportation fast deras uppdrag egentligen är att vara expertis på mänskliga rättigheter utifrån asyl och flyktingfrågor.
Ett problem är EU och dess hårda lagstiftning om Europas gränser. Likaså den skräck EU har inför varje person som skulle kunna bli en EU-medborgare. Mänskliga rättigheter kommer i andra hand.
Under några veckor har vi fått rapporter från Afghanistan och valet men inte från svenska journalister och då en svensk reporter dödades där så har Sveriges radio och SVT valt att på grund av rådande säkerhetsläge inte skicka någon korrespondent. Migrationsverket och Gränspolisen i västra Götaland avsåg att skicka en tvååring den 25/3 med ett plan till Kabul. En avvisning som tillfälligt stoppats.
Ghaders avvisning är bara tillfälligt stoppad och gränspolisen arbetar på att hitta en ny lösning . För mig fullständigt makabert.
Flera manifestationer utanför migrationsverket såväl i Östersund som i Gävle har gjorts. Under första avvisningsförsöket mobiliserade Ingen människa är illegal i Östersund. Jessika Svensson gymnasiekompis , partikamrat åkte till flygplatsen och delade flygblad och satt med Ghaders barn torsdag morgon. Likaså Malin Björk som råkade vara med på samma plan och uppmanade med passagerarna att inte sätta sig. Piloten valde att fatta det kloka beslutet att inte ta med Ghader. Själv var jag inte på plats utan ringde bara juridiskt ombud på onsdag kvällen .
 Ghader sitter  nu i förvaret i Gävle. Slut upp vid manifestationer det är viktigt. Maila flygbolag inför en deportation. Maila migrationsverket och framförallt  slut upp vid en blockad.
 

2 kommentarer:

  1. Tid och plats , är det på tisdag i vid mitthögskolan? Knaduinte annonsera i öp och Lt? Förr ademsontrionen missade jag och säkert kommer många att missa den i morgon också för manf år verkligen söka på Facebook för att hitta informationen. Hade jag intehört enlitensnutt på¨nyherna såhadejag inte sökt ikväll. snälla gär det lättare att hitta demonstrationer. För övrigt skapar det problem för många att först ta sig till mitthögskolan, hitta någonstans att lämna bilen där ,sedan efter mötet påStortorget ha minst en kilometer tung uppförsbacke tillbaka till bilen Demsontrationenkunde ha startat från Badhusparken där det finns gått om parkeringar sedan gått upp till Busstorget vidare Rådhusplan och vidare gågatan till Stortorget. Då skulle demonstranterna få lättare att hitta parkeringar och fler kunde ansluta sig till tåget. Jag kommer till Stortorget, men mitthögskolan är svårt att hitt parkeringar- Karn Malmsten Östersund

    SvaraRadera
  2. Ledsen , jag anordnade inte demonstrationen och kan inte annat än att göra reklam på min blogg utifrån de uppgifter jag får. Jag bor i Göteborg och Östersund är långt bort. Begär medlemskap i Aktion mot deportation på Fb och Ingen människa är illegal Östersund så blir du uppdaterad i flödet. Vi vill att människor ska få information om demonstrationer och tar till oss kritiken och gör den mer lättillgänglig nästa gång!

    SvaraRadera